Website welke de oorspronkelijke inwoners op onze aarde behandeld. Ahtna - IndianSpirits

Ahtna - IndianSpirits

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Ahtna

Native Stammen > Indianen van het subarctisch gebied

De Ahtna (ook bekend als Ahtena, Atna, Ahtna-kohtaene of Copper River) zijn een indianenvolk uit het gebied rond de Copper River in de Amerikaanse staat Alaska. Ze behoren cultureel gezien tot de indianen van de Subarctische regio en spreken Ahtna, een Athabaskische taal.

Geschiedenis
De Ahtna migreerden ongeveer 2000 jaar geleden naar hun huidige gebied. In 1781 bereikten de Russen de monding van de Copper River. In de jaren daarop probeerden ze meermaals verder de rivier op te komen, maar altijd werden ze teruggedreven door de Ahtna. In 1867 kochten de Verenigde Staten Alaska van Rusland, waarna een Amerikaanse militaire expeditie in 1885 het gebied rond de Copper River verkende. In 1971 vormden de Ahtna Ahtna, Incorporated, dat onder de Alaska Native Claims Settlement Act land kreeg toegewezen. De organisatie beheert nu acht dorpen.
Oorspronkelijke leefwijze
De Ahtna leefden oorspronkelijk van de jacht, het verzamelen van wortels en bessen en de zalmvangst. Ze verhandelden bont, huiden en koper met de Inuit, de Tlingit en met andere Athabaskische volken. De Ahtna kenden zomer- en winterdorpen. Hun maatschappij werd net als bij volkeren van de Noordwestkust gekenmerkt door een duidelijke sociale stratificatie met aan het hoofd van elk dorp een tyone of dorpshoofd, met daaronder skilles, die dienden als dorpsraad. Daaronder stonden het gewone volk en de slaven. Ook sjamanen hadden politieke macht, en overzagen het vieren van potlachs

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu